Novosti

Susret Sufizma i zapadaSusret Sufizma i zapada

Objavljeno: 17.10.2010 u 20:39
Autor: Floyd

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo 2010 u okviru programa Groove Stage u Domu mladih 6. novembra predstavit će turskog umjetnika Mercana Dedea i njegov Tribal Quartet.

 Dedeova sposobnost kombiniranja istočnjačkih ritmova i house i techno bitova priskrbila mu je titulu nezaobilaznog predstavnika world musica na svjetskoj sceni, te omogućila podjednako uspješan prijem kod publike i kritike. 
 
BBC Radio 3 nominirao ga je 2004. i 2005. godine za World Music Award u čak dvije kategorije, navodeći pri tome: “Mercan Dede je stvorio vezu između turskog sufizma i savremene zapadne muzike. U ulozi muzičara i producenta on vješto kombinira istočnjačku duhovnu tradiciju sa modernim ambijentalnim zvukom i na taj način stvara jedinstvenu mješavinu starog i novog, duhovnog i svjetovnog, istoka i zapada.”
 
Nakon spektakularnog koncerta koji je Dede održao u okviru 11. Jazz Fest Sarajevo 2007, ovo je jedinstvena prilika za posjetioce festivala da uživaju u još jednom izvanrednom koncertu ovog svestranog instrumentaliste koji svira nej i bendir, i na čijim nastupima turska tradicionalna muzika, istočnjačka muzika i urbani bitovi postaju jedno.

 


1 2 3 4 5

  • Ostavite komentar

Učitavam...