Novosti

Neofest vs. kiša i recesija - 1:0!Neofest vs. kiša i recesija - 1:0!

Objavljeno: 22.06.2009 u 15:45
Autor: x_skater

Prethodnog vikenda u Banjaluci održan je Neofest, dvodnevni festival, ove godine simbolično nazvan "Recession edition"...

Prvog dana festivala, na Coola stejdžu na tvrđavi Kastel, nastupili su Elektro pionirke, DJ/VJ trio iz Banja Luke, somborski bend Line Out, zagrebačka hip – hop atrakcija Elemental i DJ Fidelity Kastrow, sjajna dama iz Berlina, uz koju smo na tvrđavi dočekali jutro.

Lijepo vrijeme, odličan odziv publike i dobro raspoložena ekipa i na bini i ispred nje obilježili su prvu noć. Najveće zvijezde svakako su bili Elemental bend koji postoji već deset godina i iza kojih su tri studijska albuma.

Bend na čelu sa pjevačicom Mirelom Priselac Remi je publici priuštio solidan nastup, u okviru koga smo čuli sve veće hitove sa njihovih albuma, poput "Tako lijepa" i "Zašto te imam", ali i brojne druge pjesme, koje su ujedno mini kritike i snažne rugalice različitih društvenih pojava, od sponzoruša do "alavih" političara...

Prva polovina festivala bila je posvećena damama, a narednog dana trebalo je i jači pol da ima svoj festivalski omaž, međutim, zbog snažne kiše, koja nije prestajala cijelu noć, nastupi Black Sound Box tima, Vudu Popaja, Ajs Nigrutina, Timbeta i Jontyja Scruffa preseljeni su u Dom mladih i pomjereni za nedjelju.

Uprkos činjenici da hol Doma mladih nije ni približno lijep ili akustičan kao pozornica na tvrđavi, ipak je lista izvođača bila dovoljno atraktivna da okupi brojnu publiku, popuni relativno veliki prostor i festivalu da muški pečat, za kraj.

Ekipa sa banjalučkog Nes Castra radija koja uređuje emisiju Black Sound Box nastupila je sa pomalo zaboravljenim Vudu Popajem, čiji su hitovi nastali i bili aktuelni mnogo prije nego što je većina okupljene publike uopšte slušala muziku... Ipak, "Karantin", "Rap sodija" i "Običan dan" su imale odličnu prođu, a veselo se đuskalo i uz ostatak repertoara.

Kulminacija večeri je svakako bila za vrijeme nastupa odlično uigranog dvojca u sastavu Ajs Nigrutin i Timbe, koji su nastupili uz podršku DJ Woodija. Teško je objasniti koliko su ova dva hiphopera omiljeni među banjalučkom publikom i odlične reakcije na svako njihovo gostovanje u gradu na Vrbasu.

Beskompromisan, "masan", prepoznatljiv i snažno simboličan nastup dvojice repera svakako će se dugo pamtiti. Uostalom, svako ko je ikad slušao Ajzaka, zna po šta je došao – brutalan humor, odlične rime, snažna kritika (polu)svijeta. Sve u svemu - odlična zabava. Obećao je Ajs da će doći ponovo na jesen ("kad se kuva ajvar"), i da će u međuvremenu izaći njegov novi album. Držimo ga za riječ.

Na samom kraju večeri, za ljubitelje nešto drugačijeg zvuka i načina plesanja nastupio je Jonty Scruff, DJ i novinar iz Londona, domaćoj publici poznat od prošle godine, kada je takođe nastupio na Neofestu. Ovaj put predstavio nam se nešto jačim i bržim setom, s bazičnim elektro zvukom prožetim minimal technom, progresivnim hausom i pank uticajima… I tako do svitanja.

Organizator festivala je URUK, Udruženje za razvoj urbane kulture iz Banja Luke.


1 2 3 4 5

 • Komentari

  • x_skater 1x_skater 22.06.2009 u 15:49
   Znači bilo dobro ?? Neka mašala
 • Ostavite komentar

 • Vezane vijesti

  • Neofest 2011: Od svitanja do svitanja 13.06.2011 u 14:37

   Neofest 2011: Od svitanja do svitanja

   Ovogodišnji Neofest, festival koji se već jedanaest godina održava u Banjaluci, ove godine nudi drugačiji pristup konceptu zabave.

  • I bi Neofest! 20.06.2010 u 18:57

   I bi Neofest!

   Jubilarni, deseti Neofest festival, koji kiša skoro redovno izmjesti s Kastela i ove godine je ostao vrijedan tradiciji.

  • DJ Danny Wheeler na Neofestu! 19.06.2010 u 17:48

   DJ Danny Wheeler na Neofestu!

   Ovogodišnji Neofest se uveliko zahuktao! Prve nas je večeri poslužilo i vrijeme, a i večeras je pred nama velika žurka!

  • DJ Jonty Skrufff: Život posvećen muzici 15.06.2010 u 16:45

   DJ Jonty Skrufff: Život posvećen muzici

   Narednog vikenda na banjalučkoj tvrđavi Kastel biće održan već tradicionalni Neofest. A, takođe tradicionalno, u goste dolazi britanski DJ, producent i bloger Jonty Skrufff.

  • Banja Luka: Rodolfo Wehbba na Neofestu! 07.06.2010 u 21:50

   Banja Luka: Rodolfo Wehbba na Neofestu!

   Festival savremene muzike, koji se već tradicionalno održava svakog juna na banjalučkoj tvrđavi Kastel, Neofest, i ove godine donosi nam mnogo zabave.

Učitavam...