Novosti

Chipi: Vrijeme provodim u studijuChipi: Vrijeme provodim u studiju

Objavljeno: 13.04.2010 u 10:36
Autor: Nele

Selmir Omazić poznatiji kao Chipi, je bosanskohercegovački Dj i producent, koji je u proteklih 10 godina aktivan na ovom području i sudjelovao je u razvoju elektronske muzičke scene u Bosni i Hercegovini.

Jedno vrijeme te nije bilo na sceni, možeš li nam reći zbog čega?

Da, nastala je pauza krajem 2005 godine, i iskoristio sam pauzu da razmislim o soundu sa  kojim bih krenuo u live setovima, a tako i o trekovima za lejbl jer je u tom periodu nastala tranzicija elektronske scene ka mekšem i mnogo inteligentnijem zvuku, tako i pristupu samoj sceni.    

Reci nam nešto o tvojim nastupima. Nastupaš li negdje?

U poslednje vrijeme ne nastupam tako učestalo. Trenutno se fokusiram na produkciju jer provedeno vrijeme u studiju konačno dobija kvalitetne rezultate na svjetskoj elektronskoj sceni.

Pokrenuo si i lejbl C-electronics LTD, kaži nam nešto više o njemu. Kako treba da zvuči neka stvar, šta bi trebala da sadrži da bi zadovoljila zahtjeve lejbla?

Lejbl je pokrenut 2004 godine, sa namjerom da promoviše izdanja
domaćih i inostranih producenata. Sam lejbl nije koncetrisan na jednu vrstu zvuka, ali zahtijeva da kvalitet materijala bude što veći kako bi našao svoje mjesto u samoj sceni.

Današnji napredak tehnologije omogućava svakome da ima  pristup samoj produkciji elektronske muzike ali će na kraju ipak samo kvalitetnija izdanja naći svoje trajno mjesto na elektronskoj sceni. Jako je važno biti originalan, a pošto je lejbl široko orijentisan i ima slogan “We release tracks that you never heard before”, teško je defnisati konkretne elemente koji trebaju biti u treku. Ipak na kraju je važan kvalitet zvuka i originalnost.  

Skoro je održan i label party, kako je sve proteklo? Jesi li zadovoljan odzivom publike?

Lejbl night je održan 5. marta i imao je za cilj da obilježi 6. godišnjicu postojanja etikete C-electronics  LTD i tom prilikom smo imali za gosta slovenskog producenta i Dj-a  Anegla Anxa,  čiji se remix  pojavio na 011 izdanju (Maestro  luci “intergalactic
mayhem” Nov 09), a koji se našao na playlist-i u radio emisiji Tiesta, i samim time podigao rejting izdanju. Zadovoljan sam posjećenošću i ljudima koji su tu noć upriličili dobar ambijent i zabavu zajedno sa Dj-evima na glavnom i pomoćnom foor-u u
realizaciji Vesta-live Dj’s. 

Kada se osvrnemo na prošlost i uporedimo sa sadašnjošću, ima
li razlike u onom Chipiju i u ovom sadašnjem, kada su u pitanju Dj-ing i produkcija?

Naravno, mnogo više vremena se posvjećuje detaljima i na određenu razinu kvaliteta jer moderna elektronska scena je “it’s all about details” raspoloženju, po pitanju Dj-inga i same produkcije.

Tvoje izdanje je skoro izašlo na WMC-u a uskoro očekuješ i na Toolroom etiketi, što je za svaku pohvalu. Reci nam nešto više o tome.

Posljednje izdanje ko je je remiksirano od strane Jot T Vannelli-a (Chipi “MPC” JTV rmx - Mar.2010) zauzima 4. redno mjesto na kompilaciji “WMC 2010 Experience” i ekskluzivno je urađeno za Beatport, odražava upravo ono čemu teže svi producenti elektronske muzike jer WMC Fest je posljednih godina mjesto broj 1 za promociju novog materijala i glamur elektronske scene.

Ne manje važno pojavljivanje na kompilaciji “Toolroom Knight’s” miksano od strane prestižnog producenta i Dj-a Fedde  le  grand-a (Chipi “ Bumblebee PM mix Silvio Ecomo rmx), otvara vrata C-electronics LTD lejblu nove mogućnosti za saradnju sa svjetski poznatim etiketama i producentima. za remiks upite ili kompilacija, tako i promociju posljednjih izdanja i promo materijala od Dj-a koji se nalaze na C-electronics LTD roosteru. 

 Fedde Le Grand i Tiesto su samo neka imena koja su tvoje trekove uvrstila u playliste. Očigledno je da su prepoznali kvalitet. Jesi li očekivao takav plasman?

Vjerujem da za kvalitet i pažnju vodećih Dj-eva treba vremena i beskonačan broj sati provedenih u studiju u potrazi za kvalitetom zvuka kao i inovativnim pristupima sintezi zvuka i samom aranžmanu. Sama izdanja govore za sebe, da je ovo možda trenutak kada je vrijeme da se BiH stavi na mapu elektronske
muzike na producentskom nivou.

Pripremaš li neka nova izdanja, sarađuješ li s nekim itd.?

Imamo par izdanja u pripremi, naravano uvijek je saradnja prisutna na svakim od budućih izdanja, (Cedric gervais, Wippenberg, Daniel Portman itd.)

Kada se osvrneš na prošlost i sumiraš sve, jesi li zadovoljan onim što si postigao kao Dj i producent?

Još uvijeku u ovom dijelu Europe nije dovoljna zarada na tim zanimanjima jer je potrebno konstatno ulagati vrijeme i sredstva za daljnje napredovanje, dok je scena zaprljana lošim ekonomskim statusom i samim time utiče na proft.

Kako provodiš slobodno vrijeme. Posjećuješ li partije i ima li ih uopšte dovoljno kod nas?

Većinu slobodnog vremena provedem u studiju, ali uvijek se nađe vremena za neke druge aktivnosti. Partija ima u malom broju ali su neki drugi ekonomski faktori u pitanju koji utiču na investiranje, na organizaciji partija i njihovoj manjkavosti u globalu na području BiH.  

 

Razgovarao: Nedžad Šabović


1 2 3 4 5

  • Komentari

    • RedHead 1RedHead 15.04.2010 u 01:45
      Naaaajs. Čipi, izraslo ti neko dupe iz glave :D
  • Ostavite komentar

Učitavam...