Novosti

Re(j)volucija na bosanski načinRe(j)volucija na bosanski način

Objavljeno: 10.02.2010 u 12:13
Autor: Nele

Kaže sjajni Elvir Laković Laka prije neki dan u nekom intervjuu da bi univerzalno rješenje za probleme na muzičkoj sceni BiH bilo da se osnovcima u škole uvede predmet nazvan „Radovanje tuđem uspjehu“. I, sjajni Laka je uveliko u pravu.

Kad bismo to savladali od malih nogu, zajedno s geografijom, global – patriotizmom i matematikom, sve bi kasnije bilo lakše.

Jednako sjajni Rambo je umjesto istorije predložio predmet nazvan „Budućnost“, koji bi eleminisao pogrešna tumačenja, pobjednička pisanija i sukobe zasnovane na vijekovnim nesporazumima. Klince, kaže on, više interesuje šta će se desiti, nego šta je bilo. Mi se slažemo.

Ipak, šta sa nama već formiranim i matorim za osnovnu školu? Ko će nas da nauči da tuđi uspjeh nije direktan udarac našem već zgrčenom egu, koji svaku pozitivnu sitnicu koja se desi nekome drugom, doživi kao direktnu uvredu? S nama kojima je drago kad se nama nešto lijepo desi, jer jedva čekamo da se ulogujemo na Facebook i natrljamo nečije dignute noseve? Ko će nas da uči sad kad smo škole pozavršavali? Večernje škole za to, koliko znamo – nema.

Čitam nedavno na jednom od foruma kukumavke nekolicine neostvarenih „umjetnika“ koje je stiglo, a odmah zatim i pregazilo vrijeme, kako se žale da je danas lakše, a kako je u njihovo vrijeme (čitaj: početak dvehiljadetih) trebalo više truda, rada i talenta da bi neko izdao ploču, stvorio pjesmu ili zaslužio booking.

Aludirajući da je samim tim njihov rad bolji, kvalitetniji, a put trnovitiji, uspjeli su da me ubijede samo u to da su ih je protekla decenija zatekla nespremne (a bili su, navodno, veoma progresivni svojevremeno). Napljuvali su muzički offspring današnjice, ne umijući da mi objasne šta je to njih spriječilo da budu dio čitave te priče u kojoj svako može da bude šta hoće.

Posmatrajući line up-ove na flajerima, evidentno je da se neka imena ponavljaju, neka se pojavljuju stalno zajedno, nekih ima samo uz ime nekog sponzorskog brenda, a nekih jednostavno nema nigdje, sem na stejdževima. Neki bukiraju „strane“ goste, samo da bi i njihovo ime dodali u biografiju, koju i onako niko ne čita. Neki su se okrenuli isplativijim stvarima, a o DJ-ingu pričaju samo na forumima.

Neki se žale što je njihovo vrijeme prošlo, a neki, čije tek treba da dođe, i kada im pružite šansu, ne umiju da odsviraju set duži od dva sata. Ne znaju da identifikuju pola stvari u sopstvenom setu. I još se zacijene... Pa onda ne rade, i kukaju.

O toleranciji, međusobnom uvažavanju, političkoj korektnosti i individualnim vrijednostima mnogo se kod nas priča: U Bosni i Hercegovini, čudnoj i drugačijoj, s teškom istorijom i nepredvidivom budućnošću, možda i najviše. Ipak, kao i većina vrijednosti, i ove nabrojane, čak i na alternativnoj muzičkoj sceni, ostaju samo deklarativne.

U teoriji, ponosni smo na svakog ko se „probije“. U praksi, reakcije variraju od ignorisanja do suvog tolerisanja. Uz obavezno: „Ma, ja bih tu šansu bolje iskoristio, da mi se pružila“.

U zemlji u kojoj kafandžije procjenjuju kvalitet nečijeg duhovnog bogatstva, stavljaju cijene po jednakim parametrima na ulaznice, buđavo pivo i DJ-a, nema mjesta za umjetnost. U zemlji u kojoj su autorska prava privilegija, posao nedostižni san, a podcjenjenost svakodnevica, nema mjesta za interna podrivanja.

U zemlji u kojoj vam stalno treba neko da vas pogura, u kojoj ste ni krivi, ni dužni, stalno žrtva nerazumijevanja, ne možete uspjeti ako vas oni slični vama dublje guraju u mutljagu prosječnosti, i sa zadovoljstvom utabavaju zemlju iznad vas.

Eto zato nikad niko do sada nije svirao na nekom globalnom eventu i ponosno, pred najbolju tracku u setu rekao: „This is for my Bosnia and Herzegovina!“.

Perspektiva je prilično jadna. Teško da ćemo ovako raslojeni, ikad biti ikakva tačkica na mapi svjetskog, ili bar evropskog clubbinga. Sve dok ne shvatimo da se moramo držati zajedno: Ili dok mlade nade iz lakine škole s početka priče, ne stasaju u snažnu rejvoluciju.

Za nas je i sad već kasno.

 

Vesna Kerkez


1 2 3 4 5

 • Komentari

  • x_skater 1x_skater 12.02.2010 u 13:40
   Odličan tekst, svaka čast :yes
  • dj_hibrid 2dj_hibrid 12.02.2010 u 18:01
   lijepo sastavljeno :) cestitke
  • RedHead 3RedHead 12.02.2010 u 23:48
   Hvala. Ostatak Urban Buga na http://www.urbanbug.net/MAG/Urban_BUG_WEB_58/index.html
  • kENO 4kENO 14.02.2010 u 17:59
   svaka cast, al nije sve tako sivo! :)
  • alvin tech 5alvin tech 15.02.2010 u 13:48
   nije sivo.crno je!
  • kENO 6kENO 16.02.2010 u 01:22
   kakva ustvari bosnia i hercegovina , pa vidi sta se desava http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahronika/clanak/100215149
 • Ostavite komentar

Učitavam...