Forum DJ/Producer Interviews/News/Discussions

Ivee: Sarajevo, spremi se! (Posjeta: 1089 )
Autor Odgovor
Nele
Administrator
Postova: 26
Lokacija: rajvoSa
Zanimanje: Vazduhoplovac, Studenat, punk!... :P
Age:36
Sedmog marta u Domu mladih u Sarajevu očekuje nas velika urka na kojoj će glavne zvijezde biti dvije mlade dame, umjetnice, posebne svaka na svoj način: Ivana Aleksandović - Ivee i Scarlett Ettienne. Porazgovarali smo s obe, a prva na redu je Ivee, koja za sebe kae da je jedini enski techno live acter na svijetu. Dama čije je ime sinonim za snaan, intiligentan i moćan techno zvuk otkriva nam u ekskluzivnom intervjuu za clubvibes.info nekoliko detalja o sebi koje, vjerovatno, niste znali...

Image
Ovo je, ako se ne varamo, tvoj drugi nastup u BiH. ta nam sprema u Sarajevu?

Tako je... Pa spremam se da priutim sebi i svima dobro zezanje. Kada osjetim u grudima kovitlanje, znam da se deava prava stvar... To očekujem i tome se nadam!

Prati li BiH scenu i postoji li neko od ovdanjih artista čiji rad ti se dopada?

Meni je svojstveno da nita ne pratim... Ispratim neto samo ako sam prinuđena... (smijeh). Ali ako me neto impresionira, ostajem vjerna i pratim... pratim..

Poznaje li Scarlett Etienne koja će s tobom nastupiti i ta misli o njenom radu?

Na alost nikada nisam čula za nju. Nadam se da će me njen nastup navesti da pokuam da nađem neto značajnije to se tiče njenog rada.

urka je 7. marta uveče. ta će da radi na Dan ena i slavi li uopte taj praznik?

Ne mogu da kaem da ga slavim, ali rado prihvatam poklone. Biću 8 marta u Sarajevu sa jaranima, nadam se nekoj dobroj kafani i vinu.
Image


Proputovala si veliki dio svijeta... Koji nastup ili urku posebno pamti i zato?

Sada mi je najsvjeiji kao jako dobar nastup u Belgiji na Liberty white. Ipak, mnoge urke pamtim po događajima koji su pratili put do mjesta ili povratak sa istog... Nekada samo upoznavanje ljudi... koji su tako, ali tako različiti iz zemlje u zemlju. Nekada je zvuk tako jak i istovremeno tako lo da urku pamtim po bolovima u uima danima. Nekada se tako opasno primim dok radim da me bole ruke satima (smijeh). Ma zaista, to je spektar pozitivnih i ludih iskustava. Svako se nadovezuje na prethodno i pravi se mozaik.

Nije ba uobičajeno da se "enski" senzibilitet poklopi sa hard technom i sličnim pravcima koje ti njeguje i svira. Kako je dolo do toga i jesu li "hard" pravci tebi omiljeni i za sluanje ili pri izboru mjesta za izlazak ili DJ-a kojeg će da slua?

Zvuk je doao iz mene, to je neto to sam dugo čula u sebi, onda sam samo nala način da to pretočim. Ipak, techno me opasno radi, posebno kada vozim (smijeh)...gas... i to :) U produkciji sam profilisana na hard i dark stilove, tu se osjećam dobro i razvijam brzo, uivam u svakoj moll harmoniji. Prosto to sam ja. U muzici nadoknađujem i nadograđujem ono sto je teko ispoljiti i naći u opipljivom svijetu oko nas. DJ-eve uopte ne biram... biram samo producente... idealan DJ je onaj koji će upravo putati one producente koji me rade... Sada, koliko je takvih? Live je ono to me istinski zanima.

Tvoja izdanja na Toolterroru i Killazu prodata su u vie hiljada primjeraka i pobrojala su odlične kritike magazine, na prvom mjestu Juno recordsa?

Prolo je sve to sjajno... Međutim sada očekujem Inflicted koji bi trebalo da potuče sva prethodna izdanja. Ideje su zrelije, zvuk jos uvijek moj, karakteriu ga jaki basevi i izraeni kickovi. Ivee style :)

Image
ta je ono to tebe izdvaja iz mora drugih artista? Po čemu je Ivee posebna?

Nezgodno pitanje. Bravo. Mislim prije svega da ne postoji more artista već more solidnih pokuaja u tome. Danas je produkcija i digitalno stvaralatvo svima lako dostupno - odatle i cijela masa producenata. Moda me izdvaja jedino moj pristup i otvorenost ka cijeloj muzičkoj formi - za mene je sve dozvoljeno, kvalitet zvuka preforsirana tema - dok mi je emocija zaista primarna. Takođe, pokuavam da pobjegnem od klasične forme aranmana. Sve to je novo je za mene sjajno - dok, generalno, sve sto je klie, bolje je prihvaćeno. Svakako, samim tim nisam u prednosti. Ipak - ne brinem.

S kim od srpskih artista sarađuje i čiji rad posebno cijeni?

Ja sam prilično izolovana. Uivam u satima pred monitorom gdje se uvučem u sopstveni vakum koji u tom momentu ne dijelim nisakim. Ima ovdje sjajnih ljudi. Navela bih KRK-a, Borica, Codexa...

Kako reaguje na "muvanja" momaka na nastupima (za koja ne sumnjamo da ti se redovno deavaju)? :)

Zaista se ne deavaju. Uglavnom mi se uredno sklanjaju ili diskretno popričaju samnom. Par fotografija, kratak razgovor i to je to :)

ta da poručimo mukom dijelu publike koji te čeka u Sarajevu?

Da dovedu svoje djevojke! (smijeh)

Intervju by Nele i RedHead

Poruku uredio: Nele, 01.03.2009 u 05:26
x_skater
Administrator
Postova: 26
Lokacija: Mostar
Zanimanje:
Age:39
Cool :) hajde snimite set pa da vidimo kako Ivee tuče :musique11
RedHead
Administrator
Postova: 26
Lokacija: Banja Luka
Zanimanje: web journalist
Age:41
Jo čekamo Ettiene da odgovori... :wink
mehotex
Party people
Postova: 26
Lokacija: Banja Luka
Zanimanje: Producer/Student
Age:33
DJ-eve uopte ne biram... biram samo producente... idealan DJ je onaj koji će upravo putati one producente koji me rade... Sada, koliko je takvih? Live je ono to me istinski zanima.

to je to :)
:amour10
RedHead
Administrator
Postova: 26
Lokacija: Banja Luka
Zanimanje: web journalist
Age:41
Galeriju sa partija pogledajte na OVOM linku :D

Učitavam...